Een groene uitvaart tussen de bloemen in Mierlo

groene uitvaart

Een groene uitvaart – Als fotograaf wil je graag je werk laten zien. Dit is belangrijk ook, want hoe kunnen mensen anders zien wat ik doe. Mijn klanten vinden het vaak ook hartstikke leuk als ze mij kunnen helpen en zijn trots als ik de foto’s van hun kind of bruiloft deel.

Bij  afscheidsfotografie ligt dat soms toch wat ingewikkeld. Niet omdat de foto’s niet mooi of waardevol zijn, maar omdat ze gemaakt zijn op zo’n vreselijk intiem moment. Een moment dat je niet per se wilt delen met de buitenwereld. Ik heb er dan ook alle begrip voor dat nabestaanden er vaak voor kiezen alleen foto’s van een uitvaart te delen zonder herkenbare mensen. Of gewoon helemaal niets.

Een uitvaart in scène

Maar ja, hoe laat je dan aan de wereld zien hoe waardevol het fotograferen van een uitvaart kan zijn? Je zet een uitvaart in scène! Naast dat dit een goede gelegenheid is voor het schieten van beeldmateriaal, geeft het uitvaartleveranciers ook de kans om te laten zien wat zij in huis hebben en wat er zoal mogelijk is op het gebied van afscheid nemen. Want er is zoveel meer dan die kille aula met drie sprekers en drie liedjes.

Afgelopen zomer zette ik samen met mijn collega afscheidsfotografen Ton Klever, Liesbeth Stam, Brenda Beumer, Margriet Polhout en Annet Eikelboom een prachtige uitvaart neer in Pluktuin ‘t Voortje in het Brabantse Mierlo. Als thema kozen we voor een ‘Groene Uitvaart’.  We kozen voor een biologisch verantwoorde kist en voor een rouwbakfiets in plaats van een rouwauto. In plaats van het inhuren van catering maakten we zelf broodjes en zoete lekkernijen. Het bloemstuk op de kist werd gemaakt met de bloemen uit de pluktuin. De muziek was live en akoestisch.

We namen buiten afscheid in de avondzon, tussen de bloemen met rituelen en livemuziek en vierden het leven van onze denkbeeldige overledene. En ondanks dat het geheel in scène was gezet en we het zelf organiseerden, maakte deze groene uitvaart op ons allen zoveel indruk.

 

Geweldige uitvaartleveranciers

Deze dag had niet tot stand kunnen komen zonder de medewerking van onze figuranten en natuurlijk de leveranciers die belangeloos hun tijd en/of producten ter beschikking stelden. Stuk voor stuk geweldige mensen die je kunnen helpen bij het vormgeven van een persoonlijk en passend afscheid.

Uitvaartbegeleiding: Josche Ouwerkerk – Solace Uitvaartbegeleiding
Ritueelbegeleiding: Elke van Genugten
Rouwvervoer: Immanuel Baan – Rouwbakfiets
Kist: Jaap de Korte – Biesvelden natuurkisten
Muziek: Siebe Palmen – Geleefde Liedjes
Bloemen: Peter – Florias Huis voor Bloemen,
Locatie: Pluktuin ‘t Voortje (normaal niet in gebruik als uitvaartlocatie)

Niet op deze foto’s staan de prachtige bloemwerken van Marieke van Bloemmarie. Marieke maakte voor deze dag een mooi bloemstuk voor op een baar met wade en voor een kinderkistje. Hiervan heb ik geen foto’s geplaatst in deze blog omdat ze niet binnen het ‘verhaal’ horen. Ze komen ongetwijfeld nog weleens ergens anders voorbij. Je kunt haar ook boeken voor een bijzonder ritueel, waarbij je als nabestaande zelf de bloemen voor een rouwbloemwerk kunt plukken, uit je eigen tuin of uit de pluktuin.

 

 

Michella
Met liefde leg ik het leven vast. Heel graag maak ik ook met jou mooie herinneringen. Neem gerust contact op!
Chat openen
1
Michella Kuijkhoven
Hallo!

Waarmee kan ik je helpen?

Je kunt via dit venster een Whatsapp gesprek met mij openen.
Ik reageer binnen 24 uur op je berichtje.

Liefs,
Michella