Documentair traject: op de foto zoals je echt bent (genderdysforie)

Documentairetraject

Op de foto zoals je echt bent – Bij je geboorte wordt er – na een blik tussen de benen – bepaald of je een man of een vrouw bent. Voor het merendeel van de mensen klopt dit ook en zij leven hun leven geheel in vrede met het geslacht dat zij toegewezen kregen bij hun geboorte. Voor anderen geldt dit niet. Zij voelen zich vrouw terwijl hun toegewezen geslacht man is. Of andersom. Of ze voelen zich eigenlijk helemaal geen man of vrouw, maar een beetje van allebei of eigenlijk gewoon mens. Sommige mensen kiezen er dan voor om in transitie te gaan. Ze gaan leven als hun ‘wensgeslacht’, gaan hormonen slikken en laten zich wellicht opereren aan delen van het lichaam die kenmerkend zijn voor het geslacht dat niet past.

Foto’s van vroeger

Dit heeft natuurlijk ook gevolgen voor hoe je naar foto’s van jezelf kijkt. Want die foto’s van vroeger, van dat voetballende jochie of van dat meisje met die schattige knotjes, dat voelt helemaal niet alsof het foto’s van jou zijn. Op dit moment volg ik iemand met genderdysforie gedurende zijn hele transitie. We zijn een langdurige samenwerking aangegaan in een documentair traject en samen vertellen we zijn verhaal. We maakten foto’s van voor hij hormonen ging slikken, met een lichaam dat je zou classificeren als vrouw. Inmiddels hebben we voor de tweede keer foto’s gemaakt, na zes maanden testosteron gebruiken. Ik zie zijn vormen veranderen. Zijn lichaam wordt hoekiger. En zijn stem lager, maar daar heb je op een foto natuurlijk niets aan. We kijken samen uit naar het moment dat er meer gezichtshaar zal zijn en naar de borstoperatie.

Op de foto zoals je echt bent
Een boxerhort, een mannenspijkerbroek en een bobbel in je broek. Voor de een zo gewoon, voor de ander zo bijzonder

Als fotograaf vind ik de foto’s prachtig. Voor hem zijn ze vreselijk moeilijk om naar te kijken. Ik fotografeerde hem op zijn kwetsbaarste moment, met een lichaam dat niet past. Mijn motto “op de foto zoals je echt bent”, kan ik in dit geval nog niet waarmaken. Maar ik hoop dat er een moment komt dat hij naar een serie foto’s kijkt en kan zeggen “Dit ben ik écht!”.

Kippenvel

Ik maakte dit eerder mee. Toen ik Daniëlle fotografeerde. Ook zij doorging een transitie en ik schoot haar portret in de tijd dat ik een studio had. Ik krijg nog altijd een beetje kippenvel van die foto en zij schreef er destijds een mooie blog over. Het is bijzonder om dit aan iemand te kunnen geven. Wat overigens niet maakt dat de foto’s die we nu maken in het documentair traject minder waardevol zijn. We vertellen een verhaal. En naast mensen foto’s geven waar ze zichzelf echt in herkennen dat wat ik het allerliefste doe: verhalen vertellen!

Daniëlle | Op de foto zoals je echt bent
Het portret van Daniëlle

Verhalen

Het verhaal van liefde, van leven en van afscheid. Gefotografeerd in een uur, een dag of ook in een langer traject. Het kan allemaal. Ik vertel ook heel graag jouw verhaal. Neem je contact op als je een idee hebt? Dit kan ook jouw transitie zijn, een ziekteproces, maar ook een jaar uit het leven van je kind, een groot kunstwerk waar je aan werkt of welk verhaal je dan ook zou willen vastleggen.

PS: van het huidige documentair traject willen we nog niet te veel foto’s delen. Enerzijds natuurlijk vanwege privacy en de kwetsbaarheid van de foto’s. Anderzijds omdat ik uiteindelijk graag het hele verhaal in één keer in beeld wil kunnen vertellen. 

Michella
Met liefde leg ik het leven vast. Heel graag maak ik ook met jou mooie herinneringen. Neem gerust contact op!
Chat openen
1
Michella Kuijkhoven
Hallo!

Waarmee kan ik je helpen?

Je kunt via dit venster een Whatsapp gesprek met mij openen.
Ik reageer binnen 24 uur op je berichtje.

Liefs,
Michella